martes, 1 de mayo de 2007

Programa de gobierno


Tots guanyem amb el canvi


Afrontem les segones eleccions autonòmiques d'este segle amb un Govern del PP ancorat en el segle passat. Després de dotze anys de govern de la dreta, el PP defensa un projecte arnat, acabat i sense espenta que no és capaç de respondre a les necessitats reals de la societat valenciana.La política del PP ha acabat per generar dos realitats de la Comunitat Valenciana: d'una banda, la que els ciutadans vivim cada dia que es caracteritza pel treball, l'esforç i la falta de suport de serveis públics eficaços; per un altre, la visió del món feliç que la propaganda del PP i Camps ens oferixen.
Els governs del PP no han donat resposta als nous problemes dels valencians i les valencianes perquè han seguit les lògiques del passat. I, per això, avui la Comunitat Valenciana acumula dèficits en aspectes bàsics per al futur dels valencians: el creixement econòmic està mal repartit, hi ha un desequilibri entre els sectors productius, falten inversions en els serveis de benestar, l'urbanisme és descontrolat i s'ha destruït bona part del medi natural valencià, no aprofitem bé les nostres capacitats intelJlectuals, creatives i emprenedores, l'educació i la formació no tenen l'atenció que mereixen, es malgasta en actes sense sentit i sobrecostos injustificats, i predominen els hàbits i comportaments poc democràtics i obscurantistes en la forma de governar, fins al punt que el major accident de metro d'Europa en tota la seua història no ha merescut ni l'atenció ni la responsabilitat del Govern del PP.
Estes deficiències marcaran les prioritats polítiques del programa del pròxim govern socialista en la Generalitat Valenciana.
Un programa que és fruit de la consulta, la discussió social i el consens amb lasocietat civil i els seus representants en cada un dels àmbits d'acció política.Un programa que vol ser la resposta del Partit Socialista a les noves demandesi necessitats de la societat valenciana.
Les pròximes eleccions són una ocasió decisiva per a optar per un canvi de rumb en les polítiques i en les prioritats inversores del Consell. Hem de passar del balafiament dels diners públics a la inversió en millors serveis per a tots, de la foscor en els comptes públics a la transparència.És necessari establir noves polítiques clares de transparència i de control dels càrrecs públics i oferir un programa de govern d'acord amb el nou segle, amb els nous temps, amb les noves exigències ciutadanes, que només un govern nou pot portar avant ja que coneixem la negativa del PP a controlar els comportaments irregulars de molts dels seus alts càrrecs, que ha portat a què siguem la comunitat amb el major nombre d'imputats per casos de corrupció en tota Espanya.Hem d'eliminar organismes i alts càrrecs ineficients i injustificats i derivar eixa despesa a la inversió social per a tots.
Cal rescatar Canal 9 perquè deixe de ser la televisió del PP, i convertir-la en la televisió valenciana i per a tots els valencians Hem de passar de la societat del ciment a la societat del coneixement, de l'urbanisme depredador i especulatiu a l'urbanisme sostenible i útil per a la societat. Cal lluitar contra les causes del canvi climàtic, invertir en el medi ambient, garantir el nostre subministrament d'aigua sense dependències externes, millorar els sistemes de regadius i assegurar les rendes dels xicotets agricultors. I cal canviar el model de creixement econòmic. Hem d’aprofitar l'enorme esforç dels valencians per fer progressar este país i situar la Comunitat Valenciana entre les regions més dinàmiques i avançades d'Europa. Hem de tornar a créixer per damunt de la mitjana espanyola, augmentar el nivell de benestar dels nostres ciutadans, i incrementar el treball estable i de qualitat.
Les persones i no els grans projectes d'imatge i propaganda són la prioritat socialista. Els joves tindran la possibilitat de trobar un habitatge d'acord amb les seues necessitats i la seua capacitat econòmica. Desenvoluparem la Llei d'autonomia de les persones dependents per a garantir el suport i l'ajuda que requerixen per a desenvolupar-se com a persones. Invertirem en salut i en serveis sanitaris per a tots.
Hem de posar la política i les institucions al servei de les persones, de la seua llibertat, de la seua seguretat, del seu progrés colJlectiu i del seu benestar. Estem convençuts que el major potencial d'un país és la seua gent i la intelJligència, la formació i capacitat d'iniciativa de la seua població, les xarxes de relació intelJligent i la cultura d'una societat. Les famílies, la infància i l'adolescència, les persones majors, la igualtat d'oportunitats entre homes i dones mereixeran l'atenció immediata del Govern socialista.
La immigració, com tot fenomen nou, provoca canvis i nous problemes; però sobretot és un element de dinamització econòmica i demogràfica de la societat, que genera riquesa material i noves oportunitats. I el Govern socialista establirà mecanismes d'integració sense que hi haja sectors socials perjudicats.
Este programa és un compromís detallat amb la ciutadania, que té el seu origen en les demandes ciutadanes i serà aplicat per un govern progresista que no permeta que la política siga el lloc on uns pocs s'aprofiten dels diners de tots o del poder polític per a enganyar o marginar a la majoria.
Un programa que confia en la força i en el potencial dels valencians i valencianes, i que vol servir per a afrontar el segle XXI en pau, en llibertat, garantint la igualtat, augmentant els nivells de benestar i creixement econòmic i ent de la solidaritat el nostre referent entre nosaltres i cap a la resta del món.
És un programa que confia en la nostra capacitat per a dialogar i colJlaborar amb la Unió Europea, amb El Govern central i amb les comunitats veïnes. El Partit Socialista creu que cal prendre la iniciativa, fer propostes, colJlaborar críticament i amb arguments amb totes les institucions democràtiques i en totes les parts del món. No podem seguir instalJlats en l'aïllament i la desconfiança en què ens ha sumit el govern del PP.
Són propostes avançades, compromisos ferms, que seran la base del pròxim govern progressista de la Generalitat a partir del pròxim 27 de maig si comptem amb el suport de la majoria dels valencians i valencianes.
La Comunitat Valenciana necessita un canvi i una nova majoria social i política. És hora d'un govern transparent, digne i que gestione de manera adequada els recursos dels ciutadans. És hora dels ciutadans i que tots guanyem amb el canvi.


Ignasi Pla